Sanatçılar İçin Temel Fotoğrafçılık Atölyesi

8 haftaya yayılan bu atölyede, fotoğrafı ham malzeme, taslak, esinlenme, belgeleme gibi amaçlarla kullanan sanatçılar için fotoğrafın teknik ve estetik olanakları uygulamalı olarak aktarılacaktır. Sanatçılar dışında, mesleki uygulamalarında fotografik kayıtlara ihtiyaç duyan ve bu alanda yetkinleşmek isteyen herkes atölyeye katılabilir. 


Eğitmen: Orhan Cem Çetin


Kontenjan: 15 kişi  


Orhan Cem Çetin ile her Cumartesi saat 10:30 ile 12:30 arasında gerçekleşecek atölye kapsamında 8 oturum yapılacaktır. Atölye için kayıt gereklidir. 


Kayıt: 0530 877 63 07 / karsisanat@karsi.com


Tarih:   8-15-22-19 Şubat ve 7-14-21-28 Mart 


Ekipman Sponsoru: SIGMA FotoPro


Konu Akışı:


Fotoğrafın resimden, videodan, sözlü anlatıdan farkı. Gerçeklik ve tanıklık ile ilişkisi, günümüz görsel kültürü içindeki yeri.

Fotoğraf nasıl meydana gelir? Optik, mekanik, kimyasal ve elektronik temeller.

Temel kavramlar. Işık, objektif, ışık yolu, örtücü, pozlama, ışık ölçümü, ışık rengi (Kelvin derecesi), duyarlık, çözünürlük, sayısal görüntünün yapısı ve belge formatları

Fotoğraf makinesi gövde tasarımı ve tercih kıstasları.

Objektif ve temel kavramlar. Odak uzaklığı ve perspektif ilişkisi, net alan derinliği, optik kusurlar, tercih kıstasları.

Yapay ışık. Işık tasarımının temelleri, ışık kaynakları, konuya bağlı aydınlatma çözümleri.

Makro. Optik çözümler, aydınlatma, netlik yığma tekniği, özel sabitleme aparatları.

Analog fotoğrafçılık. Filmin ve fotoğraf makinesinin yapısı, siyah-beyaz film banyo aşamaları, renkli filmler, karanlıkoda süreci, film tarama.

Çekim sonrası işlemler (Photoshop). RAW dosyaların kullanılabilir formatlara dönüştürülmesi, temel rötuş işlemleri, maskeleme, kompozit, baskıya hazırlık. 

Baskı süreci. Çözünürlük ve baskı boyutu ilişkisi, sunum seçenekleri.

Deneysel ve hibrid süreçler.

İçerik taslak mahiyetindedir. Katılımcıların ihtiyaç ve önerileri doğrultusunda değişiklikler gerçekleşebilir.


Orhan Cem Çetin:

Fotoğrafçı vs.


1960 yılında İstanbul'da doğan Çetin, fotoğraf alanında kendisini yetiştirdi. Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü'nde lisans, İstanbul Bilgi Üniversitesi Görsel İletişim Tasarımı Bölümü'nde yüksek lisans derecesini tamamladı. İlk kişisel sergisi "Tanıdık Şeyler"i 1988 yılında açtığında, fotoğrafa alternatif yaklaşımı ile dikkat çekti. Çetin o tarihten bu yana çok sayıda kişisel proje gerçekleştirmiş, farklı disiplinlerden sanatçılar ile birlikte çok sayıda ortak projede yer almıştır. Orhan Cem Çetin sergi, gösteri ve performanslarında kavramsal, disiplinlerarası ve cesaretli tutumu ile tanınmaktadır.


Kişisel çalışmaları, denemeleri ve eleştiri metinleri farklı basılı ve on-line mecralarda yer alan Çetin, sanat çalışmalarının yanı sıra hayatını serbest fotoğrafçılık, fotoğraf alanında danışmanlık ve fotoğraf eğitmenliği yaparak kazanmaktadır.1980'lerin sonlarından bu yana farklı üniversitelerde dersler veren ve yöneticilik yapan Çetin halen ve Bahçeşehir Ünv. Fotoğraf ve Video bölümü eğitmen kadrosundadır.


himself@orhancemcetin.com

orhancemcetin.com

orhancemcetin.wordpress.com

;