Çok Yakın Ancak Çok Uzak

Dünyanın giderek küçüldüğü gerçek; ulaşım ve iletişim teknolojileri kültürleri ve bedenleri giderek birbirine yaklaştırıyor. Sınırlar hızla eriyor; kavramsal tartışmalar ortaklaşıyor. Küresel çağdaş sanat alanında, coğrafyalar ötesi ortak sosyo-politik kaygılarla ve benzer estetik yaklaşımlarla sanat üretiliyor. Uluslararası hareketlilik imkanları yeni sanatçı ağlarını yaratıyor; yeni kolektif sanat pratiklerini hayata geçiriyor. Çağdaş sanat projeleri uluslararası, disiplinler ötesi, çoğul, katılımcı, kolektif olmanın değerini ortaya koyuyor.  Buna karşın iletişimin niteliği için aynı şeyi söylemek mümkün mü? Çağdaş sanatın küresel estetiği yereli, farklılığı, çeşitliliği ne derece içeriyor? Merkez çevre hiyerarşilerinin baskısı altında sanatçı kendi coğrafyasının sorunlarını, kendi seyircisini, kendi varlık sorunlarını ne derece paylaşabiliyor? Uluslararası sanat alanında konuşulan dil çoğulluğu ne kadar taşıyor? Uluslararası çağdaş sanat alanında, tüm o ağır kavramsal çerçeveler altında birleşen sanatçılar teorik, estetik bir ortaklığı deneyimleyebiliyorlar mı?

Çok Yakın Ancak Çok Uzak, bu sorulara odaklanan iletişimsel bir estetik deneyimdir. Bireysel ve kültürel farklılıkları, öncelikleri, hassasiyetleri ve eğilimleri kaybetmeden çoğulluğu yaratıcılığa koşmak için bir model önermektedir. Atölye çalışmaları, okumalar, performanslar ve bir sergiden oluşan proje, merkezi üç farklı şehirde olan, üç uluslararası sanatçı inisiyatifinin üyesi veya davetlisi sanatçılar tarafından gerçekleştirilecektir: Karşı Sanat / İstanbul, Merkezkaç / Diyarbakır ve Rhythm Section / Münih.

Karşı Sanat Kolektifi ve Enstitüsü: İstanbul merkezli bir sanatçı kolektifi ve İstanbul Be-yoğlu'nda bulunan bağımsız bir sanat mekanıdır. 2000 yılından beri Karşı Sanat çeşitli uluslararası sergi, etkinlik ve eğitim programlarına ev sahipliği yapmıştır. Karşı Sanat, siyasi ve estetik kısıtlamalar olmadan tüm farklılıklara yer açmaya çalışan kar amacı gütmeyen bir organizasyon-dur.

Merkezkaç Sanat Kolektifi Diyarbakır merkezli, Diyarbakır, Batman ve Mardin'den gelen ve hala bu şehirlerde yaşamakta olan sanatçılardan oluşan bir kolektiftir. Bölgedeki çağdaş sanatın potansiyelini ortaya çıkarmayı ve uluslararası üretim süreçlerine eklemeyi amaçlamaktadır. Çağdaş sanat bağlamında, üniversitelerin ve güzel sanatlar liselerinin sanat bölümlerinden öğren-cilerle eğitim çalışmaları yürütmektedir.

Rhythm Section: Münih merkezli, uluslararası bir sanatçı grubudur. Çalışmalarının merkezine ritmi alan farklı sanat alanlarından gelen çağdaş sanatçılardan oluşur.

Çok Yakın Ancak çok Uzak farklı güzergahlardan gelmiş sanatçıları estetik araçlarla, kararları birlikte alıp uygulayarak, mekanı ve zamanı ortaklaşa kullanarak, işbirliği içinde toplu bir sergi oluşturma deneyimine davet etmektedir.

Proje Amacı

Projenin amacı, farklı kültürlerden gelen ve ana dilleri farklı olan sanatçılar arasında kurulacak diyaloğu kısa süre içinde derinleştirmek, farklı kavram setleri üzerine kurulu gerçeklikleri paylaşılabilir hale getirmektir. Bu amaçla proje, metot olarak bir oyun önerir.

Sözcüklerden başlayarak estetik ifadelere ulaşacak oyunda, kavramların farklı dil ve kültürlerde taşıdıkları çoğul anlamları tartışmak başlangıç noktasını oluşturacaktır. Oyun ilerledikçe dil geri planda kalacak, her çeşit ifade aracı ile (ses, beden, renk, form, mekan) duyusal alanda kurulacak bir diyalog başlayacaktır. Oyunun temeli bir üçgenden ibarettir. Üçgenin üç köşesinde üç sözcük yazılıdır: Arzu, İnanç, Bilgi.

Üçgen nasıl çalışıyor?

Oyun basit bir şema ile başlar: Üç köşesinde birer sözcük olan eşkenar bir üçgen: Arzu, inanç ve bilgi.

1. Aşama: Sanatçılar üçgenin köşeleri arasına, kenarlar üzerine birer sözcük yazmaya davet edilir. Arzu, inanç ve bilginin buluştuğu ve ayrıldığı yere hangi kavramlar gelebilir?

(DΔF, DΔK, KΔF)

2. Aşama: Sanatçılar verili liste içinden seçecekleri ya da kendi bulacakları sözcükleri şemanın içine yerleştirmeye davet edilir.

Sözcük Listesi:

Özne, Sanat, Mutluluk, Deneyim, Cinsellik, Devlet, 3 Faust, Romeo, Christ, Sade, Marx, Medea, Oedipus, Persona, Psycho, Pasolini, Hitchcock, Ken Loach,Türkiye, Almanya, Kürdistan, Sosyal İlişkiler, Tarih, Din, Bilim, Teknoloji, Korkular, Gelenekler, Özgürlük, Uzay, Politika,Politik Düşünce, Ahlak, Ses, Şans, Umut, Servet, Şey, Nesne, Konu, Ritim, Diyarbakır, Istanbul, Münih, Faust, Romeo, İsa, Kalp, Barış, Dil, Doğu, Tutku, 2, Anne, Siyah, Kıskançlık, Dayanışma, Mesafe, Dostluk, Para, Ekoloji, Felsefe, Kız kardeşlik, Merak, Mistisizm, Tanrı, Kadın, Buda, Çocukluk,1, Sarı, Merkez, Aşk, Kırmızı, Zaman, Masumiyet, Müzik, Hayat, Bilinç, Saygı, Başarı, Sadakat, Savaş, Gizem, Bağımlılık, Bağlılık, Tabu, Özgüven, Gurur, Beyaz, Uyuşturucu, Gümüş, Yücelik, Körlük, Ölüm, Açlık, Tatmin, Kökler, Ruh, Evren, Radikalizm, Estetik, Sessizlik, Şiir, Edebiyat, Bakış, Devrim, Direniş, Feminizm, Queer, Trajedi, Komedi, Kültür, Emek, Batı, Kuzey, Güney, Hayvan, Yaratık, Canavar, Fizik, Sapkınlık, Örgütlenme, Haklar, Göç, Yuva, Uzlaşma, Yasa, Bellek, Travma, Alt kültür, Doğa, Gölge, Karanlık, Işık, Çizgi, Nokta, Devinim, Oyun, Üçgen.

3. Aşama: Ana üçgenden başlayarak, seçilen sözcüklerle gelişen sistem sanatçının bağımsız yaratıcılığı için çıkış noktası olacaktır. Hiçbir yöntem ya da araç sınırlaması olmadan, kolektif ya da bireysel olarak üretim sürecektir.

4. Aşama: Proje sergi mekanında da izleyicinin katılımıyla devam edecektir. Amaç izleyiciyi entelektüel ve sanatsal üretim sürecinin parçası kılmaktır. Bu amaçla sergiye gelenlerde üçgen şema üzerinde kendi kavramsal evrenlerini oluşturmaya davet edilecektir.

;